The wonder years ...

the wonder years
ofwel het muzikale voorland van Hans Geurts / Gashunters

Uiteindelijk blijkt Horst (nu al weer een tijdje "Aan de Maas" ...) het Volendam van het zuiden te zijn. Sinds jaar en dag heeft deze gemeente aardig wat muzikaal en divers talent voortgebracht: Dandy Lion, Desolation, The Sparks, Teddy Boys, Predilection, Argus/Reverbs, The Rubbers, en later ook o.a. Booze Belly, Rowwen Heze, Heideroosjes, Pigtail, en zangeressen als Desray (o.a. 2 Brothers on the 4th floor) en musicalster Rene van Wegberg. De Noord-Limburgse aarde is muzikaal vruchtbaar en Hans zal zijn zijn roots dan ook niet verloochenen :)

 

Al vroeg inspiratie opgedaan in het palingdorp ... cool

We verplaatsen ons naar midden-eind jaren zestig ... Hans koos, na enkele jaren blazen op piston en bariton in de plaatselijke fanfare, toch voor de piano. Pianolessen @ home, best een luxe :) Een klassieke carrière was niet voor hem weggelegd. Zijn interesse ging meer uit naar popmuziek.

Middelbare school in 1968, Woodstock in de bioscoop 1970, kennismaking met Gentle Giant, het waren verwarrende tijden ... Thuis werden huisgenoten elke dag gek gemaakt met keiharde boogie woogie, de dagelijkse naschoolse therapie ...

Zijn eerste muzikale samenwerking was rond 1969/1970, waar hij (13 jaar oud) samen met dorspgenoot Mart Willems enkele nummers via een bandrecorder met beplakte microfoon heeft opgenomen onder de naam Fragile. Een cassette met unieke, doch nogal slechte opnames is inmiddels gedigitaliseerd en gearchiveerd :)

 

 

Met het orkest van Jongerenkoor Horst werd tussen 1972 en 1975 regelmatig opgetreden (o.a. met een geweldige JC Superstar special) en vonden tijdens en na de repetities meestal jamsessies plaats. Spelend op een Philicorda orgel (nu ook weer in bezit!). Met dank aan Joop Mittelmeyer, die destijds veel inspiratie heeft geboden (en stresshormonen aangemaakt ...)

BandX ontstond uit 3 leden van het Jongerenkoor orkest in 1975, tijdens de opening van OJC Phoenix in Hegelsom. Met op drums John van der Sterren, op gitaar Geert Josten en Hans op een rood Parma portable orgel van Italiaanse makelij en (gehuurde!) akoestische piano. Op bas speelden respectievelijk Jos Geurts en Peter Bertrams. Het Nieuwjaarsconcert in OJC Phoenix op 1-1-1977 is deels op tape vastgelegd en inmiddels ook gedigitaliseerd. Met Band X zijn slechts enkele optredens verzorgd, o.a. in de Schouwburg Venray.

In september 1977 volgde een nieuwe bezetting. Dorethé Cox trad toe als leadzangeres en Henk van Heijster werd vaste bassist. Henk was al wat ouder dan de rest, speelde in de jaren zestig al in succesvolle bands als Dandy Lion en Desolation. De naam werd gewijzigd in Argus.

In deze samenstelling zijn talrijke optredens verzorgd en werd een regionale bekendheid opgebouwd. Aanvankelijk met het betere coverwerk en later in toenemende mate met eigen werk. Kort voor de overgang naar The Reverbs werd met Argus nog wel de 1e versie van het festival Rockweekend America in 1980 geopend. Toetseninstrumentarium was inmiddels gewisseld en Hans speelde op een Fender Rhodes Suitcase, Hohner Pianet N en Solina String Ensemble.

We schrijven augustus 1980 en de koers werd weer eens verlegd. Dorethé verliet de band en Hans ging van achter de piano meer naar het front, als leadzanger. The Reverbs hebben vele optredens verzorgd in binnen- en buitenland. Overwegend met behoorlijk succes. Onder andere in Folk-Clupp Luxemburg, samen met o.a. Doe Maar op een festival  (Pop Dag) in OJC Den Deel in Deurne en een voorlaatste optreden in de Melkweg in Amsterdam.

Aan het toetseninstrumentarium werd een Roland RS-09 organ/string toegevoegd en werd mede bepalend voor die uiteindelijke en typerende 80's new wave sound van The Reverbs.

Hans is in 1980 inmiddels verhuisd naar Den Bosch en speelde thuis op en met o.a. een Hammond L122, een Soundmaster SR-88 drummachientje, een merkloze semi-akoestische gitaar, een ARP Odyssey en een ARP Axxe, maar deze instrumenten kwamen niet live in actie. Hans zette in Den Bosch zijn eerste schreden op het pad van (toen nog) analoge homerecording met behulp van een Akai 4000 DS taperecorder met 'sound-on-sound' optie, waardoor je meerdere tracks kon opnemen. Een aantal tapes met uiteenlopende opnamen zijn inmiddels gedigitaliseerd.

Zie het artikel 'Afscheid Reverbs' (foto).

Aangezien er plannen waren om écht door te breken werd in 1982 een demo-cassette ingespeeld. Platenbazen waren niet genoeg onder de indruk - Doe Maar was veruit de norm ... - en vanwege uitblijvende respons en het feit dat Hans inmiddels naar Rotterdam was verhuisd en de zakelijke beslommeringen toenamen zijn The Reverbs opgehouden te bestaan. We schrijven 2 januari 1983 en er werd gestopt op de plek waar het allemaal was begonnen: in OJC Phoenix, mede opgericht en 7 jaar als secretaris bestuurd door Hans. 

Geert ging vervolgens spelen in diverse bands (o.a. Schwebende Schweinebeine en Horster coverbands als The Heat en later Campaign). John, Henk en Hans deden ieder hun eigen muzikale buitenbandse ding. Henk werd manager van Rowwen Heze (ja, die ja, van 'Henk is enne lollige vent'). John drumde in enkele lokale bandjes.

 
 


Krantenartikel Popdag Deurne
 
Krantenartikel Afscheid Reverbs 2-1-1983

In 1983 werd nog een demotape voor Nico Cordewener ingespeeld, die hiermee onder de naam Nico & het Huwelijk nog de nationale TV haalde ... Zie Youtube filmpje. Met One More Time, een muzikale estaffete van Horster muzikanten en vocalisten, werd in 1985 afscheid genomen van een mooi, muzikaal tijdperk, muzikale vrienden én de regio Horst. Hans verhuisde in 1983 namelijk nog wat verder weg, naar resp. Rotterdam en Schiedam.

 

Krantenartikel Afscheid Reverbs 2-1-1983

 

Tot zover de echte 'wonder years', die  Voor de volledigheid volgt hieronder nog een opsomming uit de periode ná 1985.

 • Hans had het in de jaren '80 en '90 druk met zijn zakelijke carrière. Daarnaast ontdekte hij de mogelijkheden van digitale homerecording. Hij was gefascineerd door elektronische muziekcompositie. Hij experimenteerde met multitracking en MIDI in een combinatie van een Atari 1040ST, Cubase 1.0 (!) en een klassiekertje onder de soundmodules, de Roland MT-32. Zo werd een deel van zijn eigen repertoire herschreven en in een digitale versie gegoten.
   
 • In 1988 keerde hij vanuit Schiedam terug oostwaarts, maar bleef daarbij vóór de Limburgse grens steken in Oost-Brabant. Hij stapte medio jaren '90 uit loondienst en startte in 1995 zijn huidige, eigen onderneming IT-VISION.
   
 • In de nieuwe woonplaats Handel bestond een zeer actieve toneelgroep De Kern, die jaarlijks uitvoeringen verzorgt in het Handelse Openluchttheater. Van 1996 tot 2001 schreef, produceerde en verzorgde Hans live de originele muziek voor 6 uitvoeringen.
   
 • In 2000 ontmoette hij Astrid en zag Twoomusic als songwritersollectief het licht. 2002 en 2003 stonden in het teken van het concept In Search Of Genius, dat helaas uiteindelijk op de plank bleef liggen.
   
 • In 2005 vatte Hans het plan op om als OMB (one man band) live te gaan. Op de Genius Kick-Off Party van 28 augustus 2005 werd in de Tiendschuur in Horst nog wel een behoorlijke aftrap verricht, maar de timing was niet zo best. Mede door privé perikelen kwam ook dit project niet van de grond.
   
 • In 2007 waren er plannen en repetities om onder de naam TwOO samen met een zanger/saxofonist als duo de podia te bestijgen. Helaas strandde ook dat project in goeie bedoelingen, mede door een grote geografische afstand tussen de leden.
   
 • Tussen 2008 en 2012 is Hans nog diverse keren het podium opgegaan. In enkele regionale bands (o.a. de rhythm & blues & soulband Christine Borgers & Friends) en tijdens jamsessies in de regio.
   
 • Vanaf 2012 is Hans' focus volledig gericht op muziek (en later schrijven), middels resp. Gashunters en Vinisva. Gashunters lanceerde tussen 2013 en 2018 zeven albums en een handvol singles (zie discografie en CD BABY).
   
 • Als Gezond-Verstand-Burger (@vinisva, sinds 2015) is een 1e versie van een nog te publiceren manifest gelanceerd. Onder de titel 'De Derde Verlichting' worden uiteenlopende ideeën voor de herinrichting van maatschappij en wereld gebundeld. Een proefexemplaar is hier te downloaden.
   
 • In 2019 is een start gemaakt met een langlopend haalbaarheidsonderzoek naar een Burgercoöperatie De Rijpel en heeft het project In Search Of Genius eindelijk (na bijna 20 jaar!) een afsluiting gekregen in de vorm van het 8e Gashunters album.
   
 • Onderhanden zijn ook nog diverse muzikale projecten onderhanden, waaronder de release van enkele albums en een hele hoop single materiaal.